Staden Łódź var vida känd för sin framstående textilindustri, som gav arbete åt både hennes pappa Szmul och äldre bror Zelig. I det gamla, relativt fattiga och på sina platser nedgångna kvarteret Baluty, levde Rywka med sin stora familj i ett av de större lägenhetshusen på Limanowskiegogatan.
Rywka bodde tillsammans med pappa Szmul och mamma Perla, sin lillebror Lajb och storebror Pinkus. I lägenheten bodde även hennes äldre syster Rachel, tillsammans med sin man Max och deras lilla dotter Golda. I grannhuset, en port ned, bodde Rywkas äldre bror Zelig tillsammans med sin fru Masza.
Där, i Łódź, levde de ett till synes rätt typiskt arbetarklassliv fram till kriget kom i september 1939. Rywka hade just fyllt 14 år när hennes hemstad intogs av Nazityskland. Det dröjde inte många månader innan judarna i staden tvingades in i ett getto som upprättades just i hennes kvarter Bałuty. Familjen Posladek var några av de få judiska familjer som inte tvingades flytta de frusna morgnarna i januari 1940, då de redan levde i det som blev gettot.
Varenda del av det gamla och slitna kvarteret fylldes av tiotusentals judar. Det rådde svält och köld, medan sjukdomar spred sig i de trångbodda husen. Avrättningar skedde öppet på gatan, samtidigt som gettot fortsatt fylldes på med människor från olika delar av det ockuperade Europa. Łódź kända industrier var gettots livlina, och större delen av gettots befolkning tvingades arbeta i dem. Bara de som arbetade eller gick i skolan, som Rywkas lillebror Lajb, fick ta del av matransonerna, som nazisterna ständigt minskade mängden på.
Trots den stora misären och svälten fortsatte livet i gettot, i alla fall fram till eftermiddagen den 5 september 1942. Då utlyste nazisterna ett utegångsförbud över hela gettot och som varade i flera dagar. Nazisterna gick från hus till hus, lägenhet för lägenhet, med listor på gettots invånare, och valde ut alla som de inte längre fann arbetsföra, som de ansåg inte kunde bidra. Den 10 september nådde soldaterna fram familjen Posladeks lägenhet. Rywkas pappa Szmul, mamma Perla och lillebror Lajb valdes ut. Det var sista gången hon såg dem.
På lägenhetslistan går det att utläsa att Szmuls, Perlas och Lajbs namn bockats av. Rywkas föräldrar och lillebror togs nu, tillsammans med tusentals andra, till tågstationen Radogoszcz (Radegast) i norra utkanten av gettot. Där lastades de på godsvagnar, som tog dem till förintelselägret Chełmno, där de mördades i gasvagnar. Det är beräknat att runt 180 000 människor mördades i Chełmno. Lajb var 13 år gammal när nazisterna mördade honom och föräldrarna.
Rywka blev kvar med sin storebror Pinkus, syster Rachel och systerdottern Golda. Rachels man Max hade dött i gettot bara någon månad tidigare. Rachel och lilla Golda undkom utrensningen i september 1942, men deporterades och mördades på julafton samma år. Golda blev blott fem år gammal. Rywkas äldre bror Zelig hade förlorat sin fru Masza i gettot och tog sitt liv i april 1943.
Rywka och Pinkus var ensamma kvar och tvingades fortsätta arbeta i gettot för att överleva. Men i slutet av april 1944 avled Pinkus i tuberkulos. Av den stora familjen Posladek var Rywka den enda som fortfarande var i livet fyra år efter nazisternas ankomst. Hon var en av de 70 000 som fanns kvar i gettot, som hade haft närmare 210 000 invånare som mest. Sovjets framgångar på östfronten och upproret i Warszawagettot, av de kvarvarande judarna där, gjorde att nazisterna bestämde att gettot i Łódź skulle tömmas och dess invånare deporteras i augusti 1944.
Rywka och de andra invånarna deporterades i godsvagnar, från samma station som deras familjer hade skickats till döden, till koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Vid ankomst skickades majoriteten direkt till gaskamrarna, men Rywka klarade selektionen. Hon skickades vidare först till koncentrationslägret Ravensbrück och sedan vidare till arbetslägret i Mühlhausen i centrala Tyskland. Mühlhausen var ett satellitläger till det stora koncentrationslägret Buchenwald, där fångarna tvingades producera delar till stridsflygplan, bland annat detonatorer till bomber. Till slut, under tidig vår 1945, flyttades hon till koncentrationslägret Bergen-Belsen.
Till Bergen-Belsen hade tusentals på tusentals judar förflyttats från andra koncentrationsläger i takt med att de allierade styrkorna kom närmare och närmare. Många av fångarna hade tvingats på dödsmarscher i den bittra kylan i januari och februari, innan de som överlevt nådde fram till Bergen-Belsen. I det överbefolkade och trånga lägret spreds sjukdomar som dysenteri, difteri, tyfus och tuberkulos och dödade tusentals. Rywka hade, trots de fruktansvärda omständigheterna, hållit sig relativt frisk fram till ankomsten i Bergen-Belsen, men blev nu svårt sjuk i feber, diarré och kraftig hosta.
Befrielsen och tiden i Sverige
Den 15 april 1945 befriades Bergen-Belsen av brittiska styrkor. Vid befrielsen fanns i lägret över 60 000 fångar, de flesta judar och de flesta i fruktansvärt tillstånd av svält och sjukdom. Flera tusentals döda fångar låg obegravda i lägret. Rywka och de andra fångarna som överlevt flyttades ut ur lägret och fick vård, under tiden som de allierade styrkorna försökte registrera alla som överlevt. I Rywkas registerkort är hon registrerad under sitt polska namn Regina.
Rywka var en av de över 9 000 överlevande som hämtades till Sverige för att få vård genom UNRRA-transporterna. Det var efter en tid i transitlägret och svenska fältsjukhuset i Lübeck som Rywka togs, svårt sjuk, till Sverige på SS Kastelholm den 11 juli 1945. Kastelholm ankom till Stockholm efter fyra dagars färd. Rywka och många av de andra svårt sjuka transporterades genast till beredskapssjukhuset i Sigtuna. Hon lades in på sjukhuset i Sigtuna med dubbelsidig tuberkulos. Till en början bedömdes hennes allmäntillstånd vara gott, men med dagarna som gick blev hon allt sämre, med svåra andningssvårigheter och hostattacker. Den 8 augusti 1945 klockan 12.35 avled Rywka, nyss 20 år fyllda, i sviterna av ett kraftigt hostanfall.
Rywka Regina Posladek verkar vara den enda ur familjen Posladek som överlevde gettot i Łódź, för att sedan avlida bara någon månad efter krigets slut. I hennes journaler från Sigtuna uppger hon att hon har en syster i Ryssland, men det har inte gått att finna några spår om denna syster. Familjen registrerades i Yad Vashems namndatabas över Förintelsens offer år 1957 av en familjevän, Natan Szcigowski.
Rywkas väg
Kartan visar de platser som Rywka tvångsförflyttades eller färdades till, från Łódź där hon föddes till Norra judiska begravningsplatsen. Klicka på informations-symbolen för att se alla platserna, listade i kronologisk ordning.
Om Rywka Posladek
Om Rywkas pappa Szmul Posladek
Om Rywkas mamma Perla Posladek
Om Rywkas syster Rachel Borensztein
Om Rywkas bror Zelig Posladek
Om Rywkas bror Pinkhas Posladek
Om Rywkas bror Lajb Posladek
Ta del av fler levnadsöden
Här hittar du länkar till samlingssidan Förlorade röster samt länkar till alla persontexter, listade utifrån efternamn.