Pola Ladowska

Postwar Registration Card.
Pola Ladowska föddes 1912 i staden Sosnowiec i södra Polen, inte långt från Krakow. Hennes föräldrar hette Zadwel och Basia (född Wilner), och Pola hade troligen en syster vid namn Rosa Beitel.

När Pola var 27 år gammal, den 1 september 1939, invaderade Nazityskland Polen och inledde därmed andra världskriget. Eftersom Sosnowiec låg nära den dåvarande gränsen till Tyskland, föll staden snabbt. Redan på krigets första dag intog tyska trupper staden och strax därefter brändes stadens stora synagoga ned, ett förspel till de omfattande judeförföljelserna som snart skulle följa. I Sosnowiec, som i många andra städer i Polen, tvingades den judiska befolkningen in i getton där trångboddhet, hunger och sjukdomar blev vardag. Nazisterna etablerade också arbetsläger i området, där judar tvingades till slavarbete för den tyska krigsindustrin.

Enligt de få uppgifter vi har om Polas liv under kriget, vet vi att hon vid någon tidpunkt bodde i Warszawa. År 1942, när nazisterna inledde den systematiska deportationen av judar från Polen till förintelselägren, tvingades Pola flytta mellan olika arbetsläger. Tyvärr är detaljerna kring vilka läger hon befann sig i oklara. Vi vet inte heller vad som hände med hennes föräldrar eller syster.

Mot slutet av kriget vet vi att Pola befann sig, ensam, i koncentrationslägret Bergen-Belsen i norra Tyskland. Till Bergen-Belsen hade tusentals på tusentals judiska fångar tvingats i takt med att de allierade kom närmare. Många av fångarna hade tvingats ut på dödsmarscher från olika arbetsläger, under fruktansvärda förhållanden i den svåra kylan under vintern 1944 och 1945. Det är möjligt att även hon hade tvingats genomlida en sådan dödsmarsch. I det överbefolkade och trånga lägret spreds sjukdomar som dysenteri, difteri, tyfus och tuberkulos och dödade tusentals.

Befrielsen och tiden i Sverige

Den 15 april 1945 befriades Bergen-Belsen av brittiska styrkor. Vid befrielsen fanns i lägret över 60 000 fångar, de flesta judar och de flesta i fruktansvärt tillstånd av svält och sjukdom. Tusentals döda fångar låg obegravda i lägret. Pola och många av de andra fångarna flyttades nu ut ur lägret och fick vård, under tiden som de allierade styrkorna försökte registrera alla som överlevt. I hennes registerkort uppgav Pola att hon ville till USA. Hon uppgav också att båda hennes föräldrar är döda.

Pola var vid denna tidpunkt svårt sjuk och hon var en av de över 9 000 överlevande som hämtades till Sverige för att få vård genom UNRRA-transporterna. Efter en tid i transitlägret och svenska fältsjukhuset i Lübeck togs hon till Sverige på S/S Kastelholm den 11 juli 1945. Kastelholm ankom till Stockholm efter fyra dagars färd. Pola var i så dåligt skick att hon direkt skickades till Epidemisjukhuset i Roslagstull, bara någon kilometer från Frihamnen dit båten anlänt. Under hennes första dag på sjukhuset anges bland annat i journalen att hon är utmärglad. Sjukhuspersonalen skriver även hur svårt det är att förstå Pola. Hon tycks ha lidit av diarré under en längre tid och haft en svullnad under höger käke i ett år. Den 27 juli uppges det att Pola blir allt sämre och inte längre svarar på tilltal. Dagen därpå, den 28 juli 1945 avlider hon klockan 06.30, i sviterna av bland annat tuberkulos. Hon hade knappt varit i Sverige i mer än en vecka. Hon blev 33 år gammal.

Pola är ett av fallen där vi vet väldigt lite om vad som hände henne och hennes familj, och om det fanns några överlevande ur familjen. Livsberättelsen ovan är en rekonstruktion baserad på det lilla som går att finna, de små ledtrådarna i de få dokument som finns bevarade.

Pola Ladowskas gravsten.
Pola Ladowskas gravsten på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Foto: Miranda Solvang, Sveriges museum om Förintelsen/SHM.

Toppbild: Postwar Registration Card för Pola Ladowska. Foto: Arolsen Archives.

Du kanske också vill läsa om

Norra judiska begravningsplatsen

De överlevande som dog kort efter ankomsten i Stockholm kom att begravas på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm, sida vid sida den svenska judenheten.

Norra judiska begravningsplatsen med träd i bakgrunden